Secțiunea

Creștinul și societatea

Cum putem fi sare și lumină în societate?

În această secțiune, găsiți materiale care să vă încurajeze să vă trăiți credinta acolo unde v-a pus Dumnezeu în societate, să implicați valorile și credința dvs în deciziile de zi cu zi, să-L reprezentați pe Hristos și să fiți sare și lumină oriunde ați fi. Publicăm interviuri, reportaje, emisiuni, articole și alte materiale structurate pe mari domenii ale vieții - Profesia (în muncă investim o treime din viață); Biserica (Raportarea la comunitatea locala de credință); Dimensiunea socială (atitudinea față de cei defavorizați și societate); Educația, cultura și știința; Raportarea la tehnologie, media și divertisment; Relația cu statul, instituțiile sale și legea; Relațile cu cei din jur - familie, prieteni, copii, cunoscuți.


10.10.2023

Investiția în copii: școala biblică și instruirea educatorilor

Mihai Bujdei - pastor, Biserica „Sfânta Treime” - Vicovu de Sus, jud. Suceava

În nordul județului Suceava, aproape de granița cu Ucraina, se află orașul Vicovu de Sus. Este o zonă care a traversat perioade grele – războiul și colectivizarea, dar în ultimii ani comunitatea s-a dezvoltat și este binecuvântată de Dumnezeu. Aici sunt oameni ai rugăciunii, indiferent de confesiune, credincioși care au trecut prin persecuție. În decursul timpului s-au ridicat biserici penticostale, baptiste și ortodoxe. Una dintre acestea este Biserica Penticostală „Sfânta Treime” care găzduiește, în prezent, cel puțin 1200 de persoane. Pastorul Mihai Bujdei spune că una dintre prioritățile bisericii este investiția în tânăra generație, în lucrarea cu copiii.

Activitatea cu copiii în Biserica „Sfânta Treime”

Biserica „Sfânta Treime” are un potențial pentru viitor foarte mare, sunt mulți copii. În evidențele noastre avem aproximativ 450 de membri botezați și aproape cam tot atâția copii, până la vârsta botezului. Dar avem aproximativ 300 de copii care sunt împărțiți pe grupe la școala biblică. Aceasta este organizată sâmbăta. De asemenea, copiii sunt implicați în cor, la grupele de studiu biblic, în diverse activități organizate pentru ei.

În perioada construirii noii clădiri a bisericii, am văzut implicarea copiilor și tinerilor din dorința de a fi eficienți și de a se simți utili. Așa am observat că dându-le responsabilități pe măsura capacității lor se pot face lucruri mari. Cred că cea mai mare provocare pentru noi acum este să îi implicăm pe tineri în slujire la orice nivel, în toate domeniile.

Instruirea educatorilor

Instructorii care se ocupă de educația copiilor au trecut printr-un proces destul de lung. Ei nu s-au format peste noapte, ci au făcut cursurile pentru educația copiilor care sunt organizate pe mai multe nivele. Anual, ei participă la specializări și promovează la nivelul superior. Chiar avem în biserică surori care sunt la stadiul în care pot forma instructori de copii.

Copiii sunt împărțiți pe cinci grupe și la fiecare grupă avem câte patru instructori care realizează activitățile. În total sunt în jur de 20-30 de persoane care se ocupă de educația copiilor în biserică.

Responsabilitatea educației copiilor

Educația copiilor aparține, în primul rând, părinților. Se începe cu acea perioadă pe care noi o numim „cei 7 ani de acasă”, în care părinții trebuie să-și facă partea. Dumnezeu ne încredințează copiii pentru un timp scurt deși nouă ni se pare o perioadă lungă. Acum, când mă uit la cei 7 copii ai mei care sunt mari, spun: „A fost foarte scurt”. Dacă noi, ca părinți, nu reușim să ne îndeplinim responsabilitatea pe care Dumnezeu ne-a încredințat-o în perioada asta, înseamnă că am ratat ceea ce este cel mai important. Ne lăudăm cu investiții în diverse domenii, economic, financiar și altele, dar cea mai mare investiție este în copii.

Rodica Dumitrescu - coordonator activitatea cu copiii, Biserica „Sfânta Treime – Vicovu de Sus

Motivația pentru slujire

Iubesc copiii și știu ce vrea și ce cere Dumnezeu acum de la mine. În acești copii văd viitori slujitori. De fiecare dată când stau în fața lor nu îi văd doar ca pe niște copii neliniștiți, ușor năzdrăvani, sau prea liniștiți, sau prea timizi, ci văd dincolo de ei. Văd ce oameni vor ajunge în viață și temelia bine pusă. Vor crește oameni puternici, destoinici, buni pentru societate și pentru biserică.

Realitatea lui Dumnezeu se prezintă și în școala biblică și în școala laică, la orele de religie. Diferența este poate că la școală suntem încadrați într-o anumită programă, deși și acolo trebuie să îți faci treaba foarte bine. Însă cred că ar trebui să ieșim și în afara zidurilor bisericii și să fim la fel de pasionați și în mediul laic.

Școala Duminicală în Biserica „Sfânta Treime” din Vicovu de Sus

În Biserica „Sfânta Treime” sunt aproximativ 300 de copii care frecventează Școala Duminicală. Sunt împărțiți pe grupe, pe categorii de vârstă, și li se predă conform nevoilor vârstei. Fiecare grupă are învățători care sunt foarte bine pregătiți, fac cursuri de instruire, cursul „Pro 7 educație”, în cadrul cultului creștin. Am observat că în biserica noastră lucrul în echipă are un mare efect. Copiii văd unitatea dintre învățători și vor adopta în viața lor ceea ce observă la noi. Personal, cred că lucrarea cu copiii, sau Școala Duminicală, în Biserică este vitală pentru că de mici, copiii sunt implicați, sunt motivați, sunt crescuți în mediul evanghelic, creștin, biblic. Uneori mă îngraș (la propriu sau la figurat) când văd foști copii de la Școala Duminicală care acum predică adulților și mă hrănesc din aceste predici.

Avem 6 grupe de copii, pe categorii de vârste, preșcolari până la adolescenți, de la 4 ani până la 14-15 ani. Fiecare grupă de copii are 3-5 sau chiar 6 învățători. După cum menționam, munca în echipă este și mai ușoară și mai benefică.


Dan Boldea: Priorități ale bisericii în noul sezon | Calea, Adevărul și Viața 783

„Orice creștin, indiferent de denominațiune, care are o relație cu Dumnezeu, recunoaște sezonul în care se găsește.” Dan Boldea, care păstorește „Biserica Învierii” din Constanța, spune că este important ca toți creștinii să se pună la dispoziția lui Dumnezeu, și acolo unde găsește un om, El eliberează resursele necesare și creează circumstanțe pentru împlinirea planurilor Sale.

Care sunt cheile unei căsnicii împlinite? Partea || | Decupaj din realitate 8.16

Așteptăm materialele dumneavoastră (mărturii, melodii, module de mesaje biblice, etc.) pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


Idolii moderni | Pastor Dorel P. Mengher

În Vechiul Testament, închinarea era legată de locuri sacre, și uneori de anumiți idoli în care oamenii se încredeau, cărora le duceau jertfe, care însemnau ceva pentru ei, un lucru sacru, profund și important în viața lor de zi cu zi. Astăzi asistăm la un alt gen de închinare la idoli, un alt tip de idolatrie, care este legată mai mult de inima omului, lucruri în care își pune speranța, încrederea, și de care este atașat.

Chiar și în viața de zi cu zi a creștinului, el nu poate să spună că este total lipsit de acest flagel și această mare provocare de a fi atent la idolii din viața lui.

Aș dori să încep cu un idol foarte subtil, care poate fi chiar persoana mea. Eu pot să fiu propriul meu idol, să mă închin propriilor mele păreri, să cred că am grijă de viața mea după cum vreau eu, că știu cel mai bine, că nu am nevoie de alții. Eul îmi poate poate fi idolul de care trebuie să fiu scăpat, eliberat.

Un alt domeniu pe care l-aș menționa este familia. Pot copiii mei să devină idoli? Să nu conteze ce e adevărat, ce e drept? Este normal să-ți iubești familia, să îți protejezi copiii și soția, dar e nevoie de o protejare în dreptate și în adevăr, nu în minciună și în neadevăr. În momentul în care copiii devin idoli, pentru tine nu mai contează adevărul, ci doar să-i meargă bine copilului și el să ajungă undeva în viață.

Hobby-urile pot să devină idoli. Putem ajunge să slăvim lucruri precum sportul sau vacanțele. Contează atât de mult pentru noi și ne atașăm atât de tare încât le idolatrizăm.

Un alt lucru foarte subtil: poate lucrarea mea să devină idol? Poate lucrarea pe care o fac pentru Dumnezeu, dar într-un mod nepotrivit, să ajungă să fie un idol pentru mine? Mă voi referi puțin acum la lucrarea de închinare. Aici este un domeniu în care, dacă nu suntem atenți, putem să ne închinăm închinării, nu lui Dumnezeu. Putem să facem idoli din melodiile care ne plac, care ne ating sufletul, nu duhul.

Ne simțim bine în închinare, dar nu pentru că duhul nostru este atins. Care este diferența? Atunci când duhul meu este atins în închinare, urmează o schimbare, apare ceva nou în viața mea, care mă duce într-o direcție bună, mă face mai sensibil pentru Dumnezeu, pentru lucrarea Lui. Pe de altă parte, o închinare sufletească, în care doar emoțiile mele sunt atinse, mă face să mă simt bine pe moment numai. Îmi place să fredonez melodia, dar viața mea nu este schimbată.

De aceea, cred că trebuie să fim foarte atenți și la domeniul închinării, pentru că poate să devină o închinare la idoli atunci când eu sunt preocupat doar de instrumentul meu. Cred că instrumentiștii trebuie să fie buni și să se pregătească pentru când vor cânta, dar să fie foarte atenți că poate perfecționismul sau forma în care se prezintă pot fi o închinare la idoli.

Fără să își dea seama, oamenii din biserică se pot închina talentului pe care unul sau altul îl prezintă în față. Este foarte periculos pentru biserica lui Hristos când eu sunt îndrăgostit mai mult de o melodie decât de Dumnezeu, când sunt admir mai mult de un solo de chitară decât pe Dumnezeu.

De aceea, cred că trebuie să fim foarte atenți.

Mai sunt și faptele noastre bune. Unii se închină faptelor lor bune și cred că sunt îndreptățiți înaintea lui Dumnezeu prin faptele lor, nu prin credință, prin jerfa lui Isus Hristos. Toți suntem socotiți neprihăniți doar prin jertfa lui Isus Hristos, prin credința în Isus Hristos, prin darul lui Dumnezeu pentru viața noastră.

Dorel P. Mengher, pastor, biserica „Casa Închinării”, Timișoara

Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. 4), din iulie - august 2022, cu tema „Cum poți fi binecuvântat”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista

 

Cum funcționează legile spirituale | Un dar pentru tine 1.44, cu Sefora Ignat

Nu te poți aștepta să gândești sau să spui anumite cuvinte și să nu aibă nicio consecință. Când sunt folosite corect, cuvintele aduc încurajare, zidire, eliberare. De partea cealaltă, când nu folosim corect cuvintele, acest lucru poate aduce piedici în viața noastră.

Cum să-ți administrezi bugetul personal

Ray și Shirley Noftsinger

Liber de datorii

Înainte de a pune o bază pentru schimbare, trebuie să devii sincer cu situația ta actuală, să știi exact unde ești acum: Care este situția ta actuală? Care este situația ta financiară actuală? Folosind ierahia nevoilor de bază a lui Maslow și GPS-ul Financiar (Goal Powered Spending-cheltuiește doar cu scop), stabilește care este gravitatea stării tale finaciare.

Abraham Maslow, un renumit psiholog american, a identificat nivelurile nevoilor de bază ale oamenilor, care arată mai clar motivațiile și dezvoltarea personală a oamenilor. Conform teoriei lui Maslow, sunt cinci niveluri ale nevoilor oamenilor de la cele de bază până la cele complexe: fiziologice, siguranță și securitate, dragoste și apartenență, stimă de sine, auto-actualizare.

Aceste niveluri au devenit o ierarhie care ne oferă o imagine a priorităților prin care oamenii sunt motivați să performeze în medii de antrenament educațional și ocupațional. În principiu, o persoană care nu are nevoile de bază fiziologice satisfăcute (respirația, setea, foamea, siguranța) va fi mai puțin motivată să îndepliniească sarcinile care îi sunt atribuite. Vedem aceeași disperare și în ierarhia financiară a oamenilor din societatea noastră. Unii oameni lucrează necontenit pentru a supraviețui și prospera în orice stagiu al economiei, iar alții nu opun nicio rezistență și devin doar o statistică a nivelului de sărăcie. Dar, din nou, găsim legi spirituale care pot să determine trecerea noastră prin diferitele stadii.

Supraviețuire: Legea Perseverenței

Nivelul 1. Nevoile de bază conform ierahiei lui Maslow.

Cele mai grele condiții de viață în mod natural cer cea mai multă perseverență pentru a le birui. În stadiul de supraviețuire, oamenii operează la nivelul de bază al ierahiei lui Maslow: nevoile simple fiziologice de mâncare, apă, adăpost și siguranţă, și nevoile emoționale de dragoste și apartenență. Respectul de sine, auto-actualizarea și nevoile altora primesc foarte puțină importanță la acest nivel.

Stagnarea: Legea Responsabilității

Nivelul 2. Căutând nivelul de înzestrare.

Oamenii aflați în această situație mai puțin critică supraviețuiesc dar sunt blocați, nu pot avea o siguranță financiară pentru a putea urca. Ei în mod responsabil caută să își ridice stima de sine în carieră și în stilul de viață, dar evenimente de viață neprevăzute îi țin să nu poată ieși din datorii, blocându-le fiecare ban în plus și nu le permit să termine luna cu un buget pozitiv.

Semnificativ: Legea Măreției

Nivelul 3. Slujitor

Oamenii la acest nivel de auto-actualizare sunt în număr destul de mic care, nu doar că au nevoile de bază împlinite, ci sunt și lipsiți de datorii. Ei sunt capabili să ofere donații considerabile din timpul și finanțele lor pentru a-i ajuta pe cei în nevoi. Ei operează într-un stadiu avansat de dezvoltare al talentelor și abilităților lor și sunt capabili să îi învețe și să-i ridice pe alții la un nivel de independență financiară.

Buna administrare

Cel mai important este să înțelegi că Dumnezeu te iubeşte indiferent dacă dăruiești sau nu pentru extinderea Împărăţiei Lui. Dumnezeu vrea ca tu să-I dai Lui suma de bani pe care o poţi da cu bucurie chiar dacă este cu mult sub 10% din veniturile tale. Vei merge în Rai oricum şi El te iubeşte oricum.

Dar chiar dacă Dumenzeu te iubeşte indiferent de procentul pe care îl dai cu bucurie, orice sumă mai mică de 10% arată că nu Îl onorezi. Uită-te la Dumnezeu în postura de bunic. Nepoţii noştrii ne dezonorează constant prin neascultare, fiind obraznici şi uneori chiar nepoliticoși. Noi, ca bunici, tot îi iubim dar bineînțeles că nu le vom cumpăra înghețată dacă se poartă astfel cu noi! Am spus aceste lucruri fără intenţia de a te face să te simţi vinovat. Vreau să-ţi atrag atenţia asupra unei legi spirituale Biblice, legea reciprocităţii.

Munceşte pentru a fi o binecuvântare:

„Aduceți însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneți-Mă astfel la încercare, zice Domnul oștirilor, și veți vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor și dacă nu voi turna peste voi belșug de binecuvântare. Și voi mustra pentru voi pe cel ce mănâncă (lăcusta), și nu vă va nimici roadele pământului, și vița nu va fi neroditoare în câmpiile voastre, zice Domnul oștirilor. Toate neamurile vă vor ferici atunci, căci veți fi o țară plăcută, zice Domnul oștirilor.” (Maleahi 3:10-12)

Legea Reciprocităţii ne este arătată în Luca 6:38, unde Isus ne învaţă să dăm şi vom primi – nu neapărat din același loc unde am dat. Domnul este acela care primeşte darurile noastre chiar dacă dăm unor oameni care sunt în nevoi (dăm ca şi cum îi dăm Lui – dăm în numele Lui), iar El va avea grijă să primim ceea ce am dat în aceeaşi măsură „îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra”.

Fragment extras din cartea „Liber de datorii”, scrisă de Ray și Shirley Noftsinger.

Ce rol are Biserica în lumea afaceriștilor? | Michael Baer

Biserica trebuie să își schimbe mentalitatea asupra afacerilor. A face business e ceva bun, iar pastorii trebuie să își învețe enoriașii care au afaceri cum pot face asta într-un mod cinstit care să îi aducă onoare lui Dumnezeu. Oamenii de afaceri își doresc să fie echipați de pastorul lor!

Risipa alimentară la români. Cum putem evita pierderile

„Românii aruncă la gunoi, în medie, aproximativ 9 kilograme de mâncare pe lună, arată statisticile făcute de mai multe organizaţii active în domeniul combaterii risipei de alimente. Cifra este uriașă, în raport cu sărăcia pe care o clamăm aproape la fiecare pas. În multe case din România, cantităţi importante din alimentele cumpărate ajung în scurt timp la gunoi, fără să-și fi justificat cheltuiala. Care sunt însă adevăratele costuri, dincolo de suma înscrisă pe bon?”

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.